Ännu augusti

Hjälp, augusti månad håller på att ta slut! Sommaren här i Rumänien är längre (i båda ändar) än i Sverige, men när man kommer in i september så måste man ändå acceptera att sommaren går mot sitt slut.
Rumänerna är vana att använda frukt och grönsaker efter säsong och det gillar jag. Om man inte själv har möjlighet att odla, så köper man frukt och grönsaker så här på sensommaren för att koka sylt och tomatsås, göra grönsaksröror, lägga in gurkor och kål mm mm. När alla odlare har tomater att sälja, så blir det konkurrens och priset blir lågt. Vi har lärt oss under de här åren i Rumänien att äta mycket tomater på sommaren. Vi äter väldigt mycket vattenmelon så här års, men bara nu. Hela lastbilslass körs fram och säljs i gathörnen. Nu är det förstås också tid för vindruvor, men de känns inte så viktiga för mig. Färskplockade björnbär till frukost är en lyx och hemmagjord plommonmarmelad är gott på en rostad macka
.
Det är inte svårt att handla på marknaden när man har bärhjälp. Vi köpte tomater, gurka, dill, rödbetor, en bukett astrar, hallon och även jordgubbar. Och så honungsmelon och vattenmelon förstås.
Det här skulle kunna bli skördetidens lov. Annat härligt med den här tiden är soliga mornar och långa ljumma kvällar. Jag gillar att ta en tupplur utomhus, vilken årstid det än är. I hängmattan när höstvinden hörs i träden eller på en madrass ute i minusgrader på vintern. Helst sol i ansiktet. Så här års sover jag gärna ute på natten. Tittar på stjärnhimlen så länge ögonen är öppna och lyssnar på syrsorna så länge jag är i vaket tillstånd. Vaknar till sus i träden, en kobjällra i närheten och den här söta åsnans gomorron-skri på avstånd. Ett problem är min allergi, som orsakas av gräs och ogräs, främst Ambrosia. Så jag får väl ändå se det positiva med att sommaren går mot sitt slut. Jag blir friskare och mår bättre.