Bröllop

Nu hör vi om bröllop varje helg. Många av dem har varit uppskjutna pga pandemin och några kanske påskyndade av risken att det ska bli restriktioner för fester igen. Vanligast är att bröllopen hålls på lördagar, men nu har jag hört om fredags- och söndagsbröllop och det beror på att det är svårt att få tillgång till festlokal. Tills i lördags hade våran lokal Klubben gjorts i ordning för både vigsel och bröllopsfest. Min man och jag var inbjudna och vi gladdes mycket åt brudparet och deras familjer. Den härliga bruden har vi känt hela hennes liv och hennes älskling har vi fått lära känna de senaste åren.
Min man och jag kom till kl 14 då vigseln skulle börja. Vi väntade tillsammans med våra goda vänner pastorn och hans fru. Det var bara vi där, förutom en barnfamilj som väntade ute på parkeringen. Efter fyrtiofem minuter började det komma folk och strax därefter tågade brudparet och deras följe in. Då hade vi gäster satt oss vid de dukade borden. Det var fri placering och vi satt ihop med trevliga vänner. Bla ett par vi lärde känna under vår första tid i Rumänien, men som sedan flyttat från Marghita. Sånggruppen på scenen gjorde sitt jobb under hela kvällen, så det var svårt att föra samtal vid borden. En intressant sak är att det är vanligt och ok att det droppar in gäster hela tiden timmar efter att festen börjat.
Det var en fin vigsel och det kändes gott där i vår egen ungdomsgård Klubben. Pastorn talade över visdomsord av Salomo. Brudgummen lyckades inte få på sig sin ring och den livliga bruden gjorde stor sak av det tills mannen bakom filmkameran vinkade åt dem att släppa det. Det var en avslappad stämning och jag tycker det är härligt att rumäner är naturliga och lättroade. Enkla lekar och underhållning skapar stor munterhet.
På ett rumänskt bröllop serveras mycket mat. En rejäl tallrik med kallskuret som förrätt är utplacerade när man sätter sig. Det är som en hel måltid. Sedan kan man gå och plocka från bordet med kakfat och man kan beställa kaffe. Två kvinnor i folkdräkt serverade och sprang fram och tillbaka hela kvällen. Sedan blev det soppa. Rätterna serveras vartefter så att hela kvällen är en enda lång måltid. Huvudrätten bestod av potatismos med kycklinglår och en bit fläskkött. Vitkålssallad till det. Till efterrätt, ja, det var verkligen uppe på allt det andra, kom de traditionella kåldolmarna fram.
Den obligatoriska våningstårtan är förstås en höjdpunkt och i samband med den, så överlämnar man sin bröllopsgåva, som är pengar. Det är inte ofta jag lägger ut bild på mig och min man, eller hur? Nu bjuder jag på den här.