Vi har en fantastisk kyrka här i vår by. På en utställning i Förskolan om närmiljön såg jag att barnen ritat kyrkan, som heter Verkstan, och under bilden hade de skrivit: ”Det ser inte ut som en vanlig kyrka. Man kan köpa semlor där.”
Ja, det finns ett bageri i källaren och det har en lång och legendarisk historia. Bagaren heter Christer och är outstanding. Nu är det semlesäsong och kyrkan i Askeby har öppet varje tisdagseftermiddag ända fram till påsk.
Christer bakar flera hundra semlor varje gång och de går åt som…ja, som semlor. Många kommer för att äta semlor och träffa folk. Man kan sitta och trivas i timmar. Andra kommer in för att köpa med sig semlor hem.
Jag kan förstås inte låta bli att tänka på att det är tack vare Christer vi har ett Bageri i FCE Marghita. Förutom att skaffa utrustning, så har han haft flera kurser på plats. För fem år sedan kom han med en bagar-kollega och lärde ut konsten att baka semlor.
Det var både roligt och uppskattat. Alla tyckte det var gott, men det är bara att konstatera att semlekonceptet inte har blivit succé i Rumänien. Men brödlimpor bakas varje dag och äts i de olika projekten. Livgivande bröd.