Kaka

Pappa var en intresserad fruktodlare och han var stolt över inympade grenar av olika sorter i samma äppelträd. Han lärde mig namnen på äpplena och att man skulle hantera dem som om de vore ägg när man plockar ner dem för vidare förvaring.

Äppleris var en favorit och jag förstår att det var båda billigt och mättande. Minns att mamma när jag var liten lät mig äta så mycket jag ville av de äppelbitar hon skalat. Det var gulligt av henne.
Vill du ha ett recept på en god äpplekaka och, som jag tycker, är enkel att göra? Jag har gjort den oräkneliga gånger, mest i Rumänien. Receptet går att använda till vilken frukt och bär som helst. I Rumänien använde jag ofta persika och den här sommaren har jag serverat kakan i flera sammanhang med blåbär.

Rör 250g smör poröst med 3 dl socker. Vispa i 4 ägg. Blanda 5 dl vetemjöl med 3 tsk bakpulver (och vaniljsocker, om du vill) och rör ner i smeten.
Därefter 1 kopp mjölk, vilket är drygt 1 dl, men smeten ska vara ganska tjock. Häll den i smörade och bröade formar. Tryck ner äppelbitar, gärna i ett mönster. Lite malen kanel är gott uppepå och så pärlsocker förstås.

När kakan behöver vara mjölkfri, använder jag vegetabiliskt margarin och havremjölk.