Kaka

Vilket äppel-år! Äppelträden i trädgårdarna dignar av frukt. Fortfarande in i november finns äpplen kvar på träden. Jag är uppfödd med äpplen. Från de första sommaräpplena till vinterfrukten, som stod sig fram till våren.
Pappa var en intresserad fruktodlare och han var stolt över inympade grenar av olika sorter i samma äppelträd. Han lärde mig namnen på äpplena och att man skulle hantera dem som om de vore ägg när man plockar ner dem för vidare förvaring.
Mamma lärde mig att plocka och sortera fallfrukt, hur man skalar och hon lärde mig mycket om vad man kan använda frukten till.
Äppleris var en favorit och jag förstår att det var båda billigt och mättande. Minns att mamma när jag var liten lät mig äta så mycket jag ville av de äppelbitar hon skalat. Det var gulligt av henne.
Vill du ha ett recept på en god äpplekaka och, som jag tycker, är enkel att göra? Jag har gjort den oräkneliga gånger, mest i Rumänien. Receptet går att använda till vilken frukt och bär som helst. I Rumänien använde jag ofta persika och den här sommaren har jag serverat kakan i flera sammanhang med blåbär.
Men, den heter Marys äppelkaka. Jag tror receptet kom från Mary i Mauritzholm någon gång på åttiotalet. Smeten räcker till två mindre runda formar. Jag tycker om att servera runda kakor.
Rör 250g smör poröst med 3 dl socker. Vispa i 4 ägg. Blanda 5 dl vetemjöl med 3 tsk bakpulver (och vaniljsocker, om du vill) och rör ner i smeten.
Därefter 1 kopp mjölk, vilket är drygt 1 dl, men smeten ska vara ganska tjock. Häll den i smörade och bröade formar. Tryck ner äppelbitar, gärna i ett mönster. Lite malen kanel är gott uppepå och så pärlsocker förstås.
Grädda i 175 gr ca 30 min. Därefter vänder du upp kakan på ett fat och sedan en vändning till för att få pärlsockersidan upp. Precis innan serveringen så siktar jag rikligt med florsocker över kakan.
När kakan behöver vara mjölkfri, använder jag vegetabiliskt margarin och havremjölk.