Banvall

Här i Askeby har vi en promenadväg, som kallas Banvallen. Där har järnvägen gått, men tyvärr lades den ned för drygt sextio år sedan. Det finns fortfarande folk i bygden, som åkt tåg på denna järnväg och tänk, den gick här helt nära vår bostad. Det känns liksom historiskt när jag promenerar på Banvallen och jag gillar att tänka på hur det var ”förr i tiden”.
Bilden på det fina stationshuset i Askeby är 100 år.
Det här kan man läsa på skylten där borta på banvallen:
”År 1890 fick det nybildade bolaget Mellersta Östergötlands Järnväg AB (MÖJ) koncession för järnvägen Fågelsta -Linköping som togs i bruk 1897. Bolaget prioriterade nu en ny bansträckning, som skulle anknyta till det smalspåriga nätet i östra och norra Östergötland. Den borde gå över Vårdsberg och kopplas till banan Norsholm – Västervik, lämpligen vid Ringstorp.
År 1990 presenterades en utredning av järnvägen Linköping – Ringstorp. Knappt hade utstakningen av banan börjat, förrän kommunalstämmorna i Askeby och Vårdsberg på olika sätt sökte förhindra bygget. Argumenten var att banan allmänt sett var onödig och skulle förstöra värdefull åkerjord.
Opinionen ändrades efter att Östergötlands Sockerfabrik i Linköping bildats och betodlingen givit smalspårnätet väster om Linköping ett ordentligt uppsving. I januari 1906 kunde man ta de första spadtagen på den nya linjen i Linköping – Ringstorp och 1 maj 1908 öppnades den för allmän trafik.
Förväntningarna på banan infriades bara till en del. Den blev inte den länk inom smalspårnätet som man hoppats och transporterna minskade bla genom att betodlingen lades ned. Det positiva var att antalet arbetsresor ökade under 1940-talet med Linköpings tillväxt som industristad och länscentrum. Genom att 1939 sätta in rälsbussar hade man kunnat nedbringa restiden avsevärt, men genom bilismen minskade ändå resandet betydligt under 1950-talet.
Det som kom att sätta punkt för MÖJs vidare utveckling var ett riksdagsbeslut vari beslutades att förstatliga de flesta privata järnvägsbolagen inom landet. Statens Järnvägar övertog 1 juli 1950 driften av MÖJ och inledde så gott som omedelbart en planmässig avveckling av de smalspåriga östgötabanorna. 1964 hade järnvägen mellan Ringstorp och Fågelsta helt avvecklats. ”
Tack till Sven Hellström som skrivit texten!
Min mamma kom från Fågelsta inte långt från Skänninge. Vi bodde tidigare intill det lilla stickspåret vid Greby. Nu bor vi ungefär vid K i namnet Askeby på skylten.