Skolavslutning

Idag var det avslutning för åttorna på skolan tvärs över gatan från FCEs Second Hand-butik. De har inte varit i skolan på drygt två månader och inte ens idag kunde de komma till skolan. Att sluta åttan är speciellt, för då har man gått ut grundskolan. I åttan är det prov i de olika ämnena, särskilt på våren då man också väljer inriktning för gymnasiet. Skolavslutningen betyder inte att terminen är slut, för åttorna har sina slutprov ända fram till i början av juli. Likadant när man slutar gymnasiet och högskolan. Den högtidliga avslutningen är i slutet av maj eller början av juni medan den tuffa sluttentamen skrivs senare. Åttondeklassare som inte klarar proven kan få gå om. Bli sk kvarsittare. Denna vår har inte varit optimal för åttor, som vill komma vidare. För en del har det fungerat med online-lektionerna, men för många inte. Arrangemanget kring en avslutning för åttondeklassare är alltid stort. Festligt med fina kläder, ballonger och anhöriga som kommer med blommor. Idag var det annorlunda. Rektorn ordnade ett program från scenen, som vanligt, men eleverna fattades. De satt hemma och följde med online (förhoppningsvis de flesta).

Jag tittar på bilderna för tidigare år. Ofta har vi varit på skolgårdar för att ta emot och fira åttor och studenter. Vi har alltid velat uppmuntra utbildning. För dem som hoppat av skolan har det inte blivit så bra, tyvärr. Det är glädjande att flera ungdomar de senaste åren fortsatt till nian tack vare FCEs After School-program!
Det händer så mycket nu för tiden, som man inte hade kunnat räkna ut. Vem hade kunnat drömma om att det skulle ställas fram tomma stolar med ballonger på skolgården då det var dags för åttornas skolavslutning?
2019
2017