Givande

Idag är det Givandets Tisdag och det är en bra påminnelse om att ge. Jag tror att Giving Tuesday är en global företeelse, som förhoppningsvis gör att folk ger pengar till välgörenhet. Givandet står i kontrast till ett otroligt konsumerande i vårt samhälle. Fördelningen i världen av resurser och möjligheter är osund och rent av absurd. Det är ett ämne, som gör att det känns hopplöst orättvist och man känner sig hjälplös.
MEN det finns så många exempel på givande. Det finns människor som ger av sina ägodelar, men också av sin tid och sin omsorg. Vi kan ge ett uppmuntrande ord, ett leende eller en varm kram. Vi kan ge genom att visa omsorg och fråga om vi kan hjälpa till med något.
Jag blir alltid berörd av människors godhet när jag ser det som lastats och skickats från Sverige. I lasterna, som kom igår fanns bland annat julklappar, som är inhandlade och packade med mycket omtanke och kärlek. Det är ett privilegium att få förmedla dessa gåvor.
I EFI Second Hand i Värnamo finns volontärer, som är avdelade till att omsorgsfullt välja ut och skicka lämpliga varor för försäljningen i Elim Second Hand i Marghita. Det är givande.
Mitt i allt i vardagen fick vi stanna upp och försöka ge tröst till kära vänner, som förlorade ett efterlängtat barn/barnbarn. Man har inga ord, men man kan ge tid och närvaro.
Att skänka sin omgivning skönhet genom blommor och annat vackert är också ett givande. Jag ser, uppskattar och blir glad av sådan omtanke.