Sommar

Nu är det äntligen sommarlov i Rumänien! Det första lägret i FCEs lägergård är igång och jag kunde inte låta bli att göra ett besök där. Alla barnen var i den stora bassängen när jag kom. Det är ett termalbad alldeles intill lägergården och barnen älskar det varma vattnet. Bassängen var inte helt fylld och det var bra, för då var det inte så djupt.
Barnen från After School är flickor och pojkar i blandade åldrar. En grupp denna vecka och ytterligare en grupp nästa vecka. Personalen verkade också trivas. Efter badet var barnen hungriga och åt med god aptit. En pojke berättade att han och hans familj nyligen flyttat från en by till en lägenhet i Marghita. Det är närmare för mamma till jobbet och barnen kan gå själva till skolan och därifrån får de skjuts till After School på eftermiddagarna. Men det är inte så kul att leka i stan, sa han och berättade att grannarna klagar om de är för högljudda. På lägret är det superkul med roliga lekar och att få bada i poolen.
Många drömmer om att åka till Svarta Havet på sommaren, men det är långt ifrån alla familjer som har möjlighet att ta med barnen på semesterresor. Att vara på semesteranläggningar där det är många andra, har alltid verkat vara poppis här i Rumänien, men nu har jag läst om en ny trend.
Jag tror inte det är vanligt, men det finns arrangemang där man kan uppleva enkelhet i naturen. Man kan hyra in sig i en ”gipsy-vagn”, att sova i ett höskjul eller i ett tält. (Det kostar lika mycket som att bo på hotell). Det kan vara ute i den vackra naturen, men faktiskt finns det en anläggning med vagnar och trädkojor mitt inne i storstaden Brașov. Jag såg en trädkoja på Ekerö i Stockholm nyligen som man kunde hyra per natt, men då visste jag inte att det finns i Rumänien också.
Inte alla har fått uppleva att sitta vid en lägereld, att höra suset i träden och vakna av fågelsången tidigt på morgonen. Det gör gott för stressade själar. Jag tror jag ska ta en madrass och lägga mig för att sova på balkongen i natt. Det är härligt och det kostar mig inget extra