Upplevelser

Jag tycker det är roligt att få bilder och rapporter om vad som händer i Marghita. Jag blir berörd av det Camilla skriver på bloggen om ukrainarna, som fick en viloplats i Marghita i veckan.
Hon har också berättat om daglägret för förskolebarnen från Aktivitetshuset i romerbosättningen.
De andra som jobbar där har skrivit och berättat om utflykter för barnen. De har besökt grottor och barnen tyckte det var jättespännande.
Det finns många kända grottor i Rumänien, varav flera i vårt län Bihor. En kallas Kristallgrottan och det är den enda grottan i Rumänien med kristaller av kalkspat. Jag vet inte vad det är, men det är speciellt.
Inte nog med det. De nio barnen fick också åka till en grotta, som ligger i Meziad. Det är bara två mil mellan dessa båda grottor. Den är en av de längsta med sina fem kilometer, men man går inte så långt in. Barnen var frågvisa och ville veta så mycket som möjligt.
En annan dag blev det en utflykt till en känd blomsterpark ett par timmars resa från Marghita. Jodå, de tyckte blommorna var vackra och luktade gott. De fick lära sig namnen på några av dem, men det roligaste var att leka med en hund de träffade på i parken. Den blev allas favorit. Dessa barn får uppleva så mycket och har stor nytta av allt de lär sig.
En annan dag fick jag en hälsning från After School-barnen då de var på Biblioteket i Marghita. Lärarna vill stimulera och uppmuntra till läsning och barnen får lära sig hur man kan låna böcker.
När jag lärde mig rumänska, så lånade jag böcker i studiesyfte, men på barnavdelningen var det deprimerande att titta in. Helt färglöst och inga bilderböcker
.
Idag är det helt annorlunda. Kommunen har satsat på sitt bibliotek. Det är renoverat och de olika avdelningarna är inbjudande, särskilt barnavdelningen. Skolklasser har blivit inbjudna för att upptäcka biblioteket och dess skatter. Lärarna på After School gör allt för att barnen ska älska att läsa. Med tanke på att föräldrarna till de flesta barnen inte kan läsa, så är det ett stort steg framåt!