Ny chans

Det är mycket som är bra i Sverige. Tippen tycker jag är fantastisk! Innan man kör in och kastar grejer, så kan man stanna till vid en byggnad, som kallas Återbruk. Där kan man lämna saker, som är dumt att kasta, för de kan komma till nytta för någon annan. De går till Second Hand-butiker och säljs till glada kunder.
I vårt närområde finns en tipp för trädgårdsavfall. Där fick jag se en liten tilltufsad pelargon med vissna blad och torra rötter. Bortkastad. Jag kände ömhet för den och ville ge den en ny chans. Den tackade mig genom att blomma ut och sprider glädje till mig och till alla, som ser den.
I juli var det min tur att dela tankar i morgonandakten på FCEs kontor. Med inspiration från en predikan i vår kyrka i Sverige pratade jag om ”skatten i lerkärl”. På den tiden (när Paulus myntade uttrycket) var lerkrukorna vanliga och de var sköra.
Vi är vanliga och vi är sköra och låt oss vara det, men vi bär på en skatt, som vi kan dela med oss av. Ibland kan man inte se människors fina innehåll. Jag blir glad när jag ibland känner att det glimmar till och jag upptäcker något rikt i någon, som inte har stort värde i människors ögon. Jag har sett dem som fått en ny chans och blommat ut, precis som min fina pelargon. En kväll i Klubben leddes vi i lovsång av en tonårspojke. Han vet vad det är att kämpa med hunger, hemlöshet och hopplöshet. Idag är han och hans familj upprättad och får sprida glädje till andra.
Vår pastor i Sverige läste under gripenhet Nils Bolanders dikt ”Skrothandlaren” och den talar till mig om Jesus, som värdesätter och betalar ett skyhögt pris för det trasiga och bortkastade. Jag tycker du ska leta upp och läsa dikten, men jag ger dig ett par lösryckta citat:
”Du drar med din kärra jorden kring och letar upp det som är ingenting.”
”Ett värde som världen ej kan förstå finner du i de förskjutna och små.”