Bild

Den här bilden visade jag för en grupp förskolebarn. Vi pratade om vad vi ser på bilden. Det finns hur många detaljer som helst. Jag gillar att titta på detaljer och jag är kritisk när fotografer borde sett störande saker i en bild.
Med den här bilden är det något annat. Detaljerna triggar mig att fantisera om omständigheterna och många frågor kommer till mig.
Det mest iögonfallande i bilden jag tittade på tillsammans med barnen, tycker jag är den lille pojken, som försöker hugga ved med en stor yxa. Undrar om han varit med och dragit hem grenarna.
Barnen tänkte inte på att det behövs pinnar att elda med utan de tänkte att familjen behövde dem till att bygga på huset. De lade märke till byggstenarna och det dåliga taket. De såg badbaljan och att det ligger skor på tork. En förälder uppmärksammade skorstenen och vi pratade om vad man använder en kamin till.
Samtalet handlade om olikheter i boende och annat, men också om det självklara i kontakt och gemenskap mellan barn som har olika levnadsförhållanden.
Innan barnen fick rita, måla och skriva, så fick de ställa frågor. Jag fick bara en fråga, men den tog jag på allvar och svarade så gott jag kunde.
Frågan löd: ”Varför går sköldpaddor så långsamt?”