Besök

Å, alla dessa underbara människor! Ett team från Sverige har åkt hem idag. Några var här för första gången och alla kände inte alla, men det blev en hjärtlig gemenskap i gruppen. Vi, som varit i deras närhet, har fått känna värmen.
Kvinnorna i FCEs ledning uttrycker hur uppmuntrande och betydelsefullt det är att ta emot volontärer och gäster. De presenterade sig för den stora gruppen av svenskar som kom på ett dagsbesök igår. ”Det är så fantastiskt med er trohet!”, sa de och riktade sig speciellt till dem som varit här tidigare, men samtidigt välkomnade de alla nya ansikten.
Förvånansvärt många av dem som kom med den stora Smålandsbussen hade varit i Rumänien förut. Anders och Camilla hade gjort ett intressant dagsprogram, som passade alla.
Lennart berättade att det är riskabelt att följa med på en sådan här bussresa. När han gjorde det för tretton år sedan, så blev det början på ett stort engagemang med många volontärsresor till Marghita. Det har gett honom ett förändrat tänkande om hjälparbete. Hur svårt det är, men att det ändå går framåt. ”Har du möjlighet att resa hit och hjälpa till, så gör det!”, sa han till hela gruppen.
En kvinna berättade med tanke på att en del undrar om saker man skänker kommer fram, att hon fick se sina gardiner i ett hem här i FCE. De hade skänkts till EFI Fadder i Sverige och skickats till Rumänien.
På tal om retro så var många, kanske alla, inne på Elim Second Hand i Marghita. Kanske några köpte med sig ett och annat, som de tyckte om. Detta vackra kakfat blev ett fynd att ta med tillbaka hem till Sverige.
Några gynnade restaurangen/caféet FIKA med att köpa glass under den lilla fritid, som gavs under dagen.
De som varit i Marghita tidigare kunde gå omkring och minnas och se resultat av det de hjälpt till med. För dem blev det också en del kära möten med människor under den minnesrika dagen.