Linghem

Anders och Camilla Liljeqvist kom till Linghem och berättade om Rumänien. Camillas minnen från Linghem, där hon bodde som liten, blev en härlig connection med åhörarna.
Vi satt alla som tända ljus och lyssnade till deras berättelse om kallelse och flytt. Och när de talade om de olika projekten och hur viktiga de är för att människor med behov ska få hjälp till upprättelse. Värmen och engagemanget lyser om dem. Det smittar av sig så att den som gör något för EFI Fadder blir motiverad och inspirerad att fortsätta stötta.
Linghemskyrkan, som driver Second Hand-butiken Magasinet, arrangerade EFI Fadder-kvällen och hade bjudit in paret Liljeqvist. En del av alla frivilligarbetare i Second Hand-butiken var med på samlingen och en av eldsjälarna, Lotta, gav oss bakgrunden till hur Magasinet öppnades för femton år sedan.
Ungdomar från bygden åkte till Rumänien på somrarna och drev läger i FCEs regi, berättade hon. Erik var en av dem och när han beslutade sig för att göra en längre volontärperiod, så behövde han ekonomiskt stöd för att kunna betala sitt uppehälle i Marghita.
Då kom idén att starta en Second Hand-butik och det var ett gäng, som chansade och satte i gång med det. Erik fick stöd och därefter har verksamheten fortsatt och ökat. Större och större utrymme har intagits i den gigantiska magasinbyggnaden.
Den trevliga butiken är öppen två dagar i veckan och under ytterligare två dagar finns fantastiska volontärer där för att ta emot varor och göra dem i ordning för försäljning.
Lotta berättade att EFI Fadder är en av huvudmottagarna och också på de andra platserna i världen, dit de skickar pengar, så känner de personligen dem som finns på plats.
Hon avslutade med att säga –” Så många skänker! Så många handlar! Så många hjälper till, men ännu fler kan få hjälpa till!”