Vän

Vi har fått så många fina vänner under åren i Rumänien. Stefan ”Krull” är en av dem. Han är nu pensionär (hur otroligt är inte det?) efter att ha jobbat på en högstadieskola i drygt fyrtio år. Han är en verklig hjälte, som satt spår i tonåringars liv. Hans livsuppgift är att ge barn trygghet genom att se dem, lyssna på dem och visa dem en positiv inriktning. Hör du hur det låter? Det är ju exakt det barn och ungdomar behöver för att komma rätt i livet!
Redan i början av nittiotalet började Stefan komma till Marghita för att se vad han och hans elever kunde göra för att stötta det nystartade arbetet. Då var han ung och min man och jag var väl inte så gamla vi heller.
Insamlingssatsningar satte fart och det blev ett oerhört engagemang bland elever, skolpersonal, föräldrar, företag och andra ute i samhället. På skolan fanns en sk Rumäniengrupp för research, förberedelser och evenemang. Vartannat år reste ett antal från den gruppen till Marghita och det fanns alltid elever på skolan, som varit och sett arbetet på plats för att kunna inspirera övriga elever.
Sammanlagt har ca 150 elever därifrån varit delaktiga i FCEs projekt på plats i Marghita.
Lärarna som var med till Rumänien fick hjälpa ungdomarna att sortera och hantera allt de fick uppleva. Särskilt de första åren var det tuffa möten med den verklighet, som de romska barnen och ungdomarna levde i. Att möta dem som var övergivna av både familj och samhälle var det svåraste.
Senare värvade Stefan ytterligare en skola och det är verkligen fantastiskt vad allt detta fått betyda för alla parter. Win-win! Så mycket pengar som samlats in och så många upplevelser som sparats. Stefan är säker på att de som fått möta behoven face to face har större benägenhet att beröras och ge till behövande. De för också över godheten till nästa generation.
Stefan är en god vän, som tog sig tid att besöka oss. Vi hade mycket att prata om, så timmarna flög fort.