Bukarest

Smittspridningen och antal döda i covid 19 ökar i Rumänien. Lokalt där det är värre har restriktionerna blivit större. Samtidigt som sjukvården kämpar, så sker protester och demonstrationer mot myndigheternas regler att minska smittspridningen Det har till och med gått så långt att det är bråk mot polis och ordningsvakt på gatorna. En man skrek ut genom ett fönster i Bukarest att hans pappa dog i covid för ett par dagar sedan och att folk skulle sluta protestera därutanför mot restriktionerna. Han blev utbuad. En reporter ställer frågor och försöker förstå varför folk inte vill bära ansiktsmask och hålla avstånd. Han får bisarra svar som att covid 19 inte existerar. ”Det dör inte fler människor än vanligt” säger någon. ”Jag har inte följt någon av restriktionerna och jag har inte blivit sjuk” säger en annan.
Min man och jag var faktiskt i Bukarest igår. Vi hade ett ärende på Svenska Ambassaden och det var första gången jag var där. Det fungerade bra med avstånd och på flygplatserna var det glest med folk. Sorgligt med igenslagna serveringsställen.
Vi satte oss på en parkbänk med uppsikt över trafiklivet runt Arcul de Triumf, Bukarests Triumfbåge, som är en imponerande byggnad. 1922 när kung Ferdinand kröntes byggdes Triumfbågen och tillägnades Transylvanien, Republiken Moldavien, Bucovina och Rumänien som hade förenats 1918 efter andra världskrigen. Detta firas varje nationaldag den 1 december med stora processioner genom bågen. Den byggdes först i trä, men 1936 slutfördes den i granit. När jag läser på lite, så förstår jag att det fanns en triumfbåge före denna, men att den nya restes även som ett minnesmärke över soldaterna i första världskriget.
Våren är lite längre kommen i Bukarest än här. Forthysia och andra buskar blommade och Magnolian började slå ut. Vi såg inga demonstrationer eller andra oroligheter, men vi lade märke till polisens och ordningsmaktens närvaro och att det var extremt många ambulanser, som tjutande susade förbi där vi satt.