Helgdagar

I min almanacka är det röd dag idag och i morgon. Det är för att jag har en rumänsk almanacka.
Idag är det helgdag i Rumänien. Det är Den Helige Andreis dag. Alltså aposteln Andreas dag. I Sverige är det som bekant Anders-dagen. Hur många supertrevliga Anders har inte vi i vår bekantskapskrets?
Andreas var en lärjunge till Johannes Döparen, men när han fick se Jesus följde han efter honom. Andreas träffade sin bror Petrus och sa till honom att han mött Messias. Det står i Johannes första kapitel att Andreas tog med sin bror Petrus till Jesus. Bröderna kom från den lilla staden Betsaida.
Det sägs att Andreas blev den först kallade aposteln och traditionen säger att det var Aposteln Andreas, som kom med evangeliet till Rumänien med omnejd.
Förståeligt är Den Helige Andrei mycket älskad och ärad i Rumänien. Den ortodoxa kyrkan har många sånger tillägnade Den Helige Andrei och idag har många gudstjänster firats till hans ära.
I morgon den 1 december är det den rumänska nationaldagen, som firas med pompa och patriotism. Nationaldagen infaller när det är vinter och kallt och jag har tyckt synd om dansarna i sina tunna folkdräkter. Det kan vara besvärligt med folkfest i kyla, men det brukar inte hindra folk att ge sig ut på gatorna för att se parader och uppvisningar.
Tack Gud för aposteln Andreas och jag ber dig välsigna Rumänien!