Björngrottan

After School-barnen pratar i munnen på varandra när de berättar om sin utflykt till Björngrottan. ”Det ligger skelett av björnar därinne!” ”Det var kallt och mörkt och lite läskigt.” ”Det har droppat vatten i miljoner år och det såg ut som spagetti och glassar och allt möjligt.” ”Vi gick uppför en lång backe innan vi kom till ingången.”
Det var en jättespännande dag för alla barn och vuxna från After School när de åkte till den berömda grottan, som är en av länet Bihors stoltheter. Björngrottan ligger utanför byn Chișcău ca 15 mil från Marghita. Några av barnen var åksjuka på vägen dit och alla var trötta på hemvägen, men det tyckte de att det var värt.
Grottsystemet upptäcktes 1975 och öppnades för besökare några år senare. Skelett efter 140 björnar (en för länge sedan utdöd art) har hittats där inne. Det är rörande att tänka på att grottbjörnarna drog sig tillbaka för att dö på samma plats som sina förfäder. Det finns fler grottor i Rumänien med sådana kyrkogårdar.
Björngrottan är ca 1.500 m lång varav en tredjedel är tillgänglig för turister. Det finns olika rum därinne med namn som Björnsalen, Ljussalen, Spagettisalen, Näckrossjön och De äldstes råd. Jag lärde mig en gång att stalaktiter (med t) är de droppstensformationer, som sitter i taket och stalagmiter (med m) är de som sitter på marken. Grottor kan man grotta ner sig i. Sök på Pesterea Ursilor, så kan du se filmklipp från Björngrottan på Youtube.