Gurka

Det har blivit en annorlunda vår och sommar för oss alla. Många olika effekter och konsekvenser varav de flesta vi kanske inte sett ännu. Något konkret för mig och min man är att vi äter det vi själva odlat. Det är inget nytt, för det gjorde vi i vår ungdom, men det är första gången i Rumänien. Idag har vi ätit olika sorters sallad, rädisa, basilika, persilja, dill och gurka. Vi hoppas på att få plocka egna tomater. Vi har ätit körsbär och smultron också, men de växer vilt. Hemgjord glass med smultron är himmelskt gott. Gurka är en fantastisk uppfinning! Vi satte några plantor och både plantor och gurkor växer så det knakar. Nej, det kanske inte hörs, men det syns. Den lilla gurkan man ser på morgonen svullnar liksom upp och blir stor till kvällen. De är så goda att äta, bara som de är direkt från landet, tvättade och skurna i skivor eller stavar. Istället för att skriva om de stigande siffrorna på corona-smittade och om upprorsstämning i landet, så sitter jag här och skriver om gurka…..
Vår favoritgurka är saltgurka. Östgötarecept på Västeråsgurka. Man kokar upp en liter vatten och blandar i en deciliter salt och en matsked socker. Jag brukar ta lite knappt av allting. Efter att det svalnat lägger man i några dillkronor och några svartvinbärsblad. En plastburk, som innehållit pepparkakor blir lagom till lagen och så lägger man i så många gurkor som får plats. De kan gärna vara små. Efter nåt dygn har saltet trängt in i gurkorna och man kan börja äta dem. Under någon vecka och kanske drygt det, så kan man lägga i nya gurkor vartefter man fiskar upp saltgurkorna. Skivad saltgurka är gott till leverpastej och också på ostmackan (gärna ett nyplockat salladsblad under). När man inte får tag på dillkronor går det bra att lägga i en knippa färsk dill istället, med gummisnodd och allt som man köper dem här. Vi får inte tag på vinbärsblad, så det får vi klara oss utan. Jag har ett bra recept på god inlagd gurka också. Någon som är intresserad?
#1 - - Kicki Forss:

Får jag ge ett tips till dig på en lätt och snabbsaltad gurka?
Tag 1 st gurka (storlek slanggurka) och picka den sedan runt om t.ex med en potatissticka. Lägg gurkan i en vanlig liten plastpåse.
(Man skivar INTE gurkan utan lägger den hel/delad så den får plats i plastpåsen.) Häll i ca 1 msk salt. Man lär sig snart hur mycket salt till storlek gurka. Förslut påsen. Gnid runt saltet på gurkan. Efter 1 dygn kan man sedan njuta av sin saltgurka!
Macka med leverpastej och saltgurka - mums!

Svar: Tack för tipset! Det är säkert fler än jag som vill testa.
Barbro Gustavsson